Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Gastronomy and Culinary Arts
Web Adresi E-posta
Telefon BelGeç. (Fax)
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç 1. Gastronomi ve mutfak sanatları alanında; Bilimsel ve sektörel açıdan donanımlı genç yöneticiler yetiştirmek 2. Gastronomi ve mutfak sanatları bilimine hizmet edebilecek donanımlı, çağdaş bilimsel düşünceye sahip bilim adamı yetiştirmek 3. Yöresel ve ulusal alanda uygulanabilir projeler geliştirmek, proje uygulamalarını uluslararası alanda yaygınlaştırmak 4. Gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile, turizm sektörüne, ülke istihdamına ve ekonomisine katkıda bulunmak. Amaç
(İngilizce)
Misyon Fakültemiz mevcut fiziki ve bilimsel alt yapısını etkin kullanarak, dünyada oldukça önemli uzmanlık alanlardan biri olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yönetim kademelerinde çalışacak, yenilikçi, çağdaş, bilimsel düşünceye sahip, stratejik kararlar alabilen, bilgilerini uygulamaya aktarabilen gençler yetiştirmeyi; sektöre yönelik projeler üreterek ülke ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunmayı, bilimsel alanda sürekli iyileşmeyi ilke edinmiştir. Misyon
(İngilizce)
Vizyon Fakültemiz, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına nitelikli yöneticiler yetiştiren, uygulanabilir projeler geliştiren ve turizm bilimine sürdürülebilir katkılar sağlayan ulusal/uluslararası kurumsal bir marka olmayı vizyon olarak benimsemiştir. Vizyon
(İngilizce)
Kabul Koşulları Kabul Koşulları
(İngilizce)
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
Program Genel Profili Program Genel Profili
(İngilizce)
Genel Bilgi Genel Bilgi
(İngilizce)
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Sonraki Eğitim Olanakları Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
Mezuniyet Koşulları Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)

Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisansı

Kazanılan Derece Seviyesi

Lisans derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanında İleri Düzeyde Kuramsal Bilgiye Eleştirel Bakış Açısına Sahip Olma
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanındaki Bilgileri İle Ekonomi ve İşletme Bilimi İle İlişkili Alanlarda Kuramsal Bilgiye ve Bütünsel Bir Eleştirel Bakış Açısına Sahip Olma
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanındaki Süreçlerin Yönetimi ve Pazarlanmasına İlişkin İleri Düzeyde Kuramsal Bilgiye ve Temel Düzeyde Uygulama Yeterliliğine Sahip Olma
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanının Gerektirdiği Etkin İletişim Konusunda İleri Düzeyde Kuramsal Bilgiye ve Sosyal Yetkinlik Becerisine Sahip Olma
  • Konuklar için Menü Planlama ve Konuklara Yiyecek-İçecek Hizmeti Sunma
  • Konuklara Güvenli Yiyecek-İçecek Hizmeti Sunma
  • Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Pazarlama Karması Geliştirme
  • Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Yasal Çevresi ile İlgili Gereklerini Yerine Getirme
  • Gastronominin Sürdürülebilirliğini Sağlama
  • Yiyecek-İçecek İşletmelerini ve Mutfağı Yönetme

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                                         1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                                         1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                                         2
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                                         1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                                         2
3                                         3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                                         1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                                         2
3                                         3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                                         1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                                         2
3                                         3
4                                         4
5                                         5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                                         1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                                         2
3                                          
4                                          
5                                          

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9905013 AIT101  Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9907106 ENF101  Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 3 0 0 3 3 3
9901012 TDB101  Türk Dili I (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9519047 TUF103   İngilizce Gramer I Zorunlu Ders İngilizce Teorik 2 0 0 2 2 4
9519001 TUF101  Genel Turizm Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901001 GMS101  Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901008 GMS103  Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901004 GMS105  Gıda Güvenliği ve Hijyen Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9905014 AIT102  Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9912002 KYP102  Kariyer Planlama Zorunlu Ders Türkçe Kariyer Planlama 2 0 0 2 2 0
9901013 TDB102  Türk Dili II (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9519026 TUF102  Beslenmenin Temel İlkeleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
9519048 TUF104  İngilizce Gramer II Zorunlu Ders İngilizce Teorik 2 0 0 2 2 5
9519005 TUF108  Turizm İşletmeciliği Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901007 GMS102  Gastronomi ve Yemek Tarihi Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901009 GMS104  Gıda Coğrafyası Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9519050 TUF201  İngilizce İletişim Becerileri I Zorunlu Ders İngilizce Teorik 2 0 0 2 2 4
9519003 TUF203  Sunum ve Rapor Yazma Teknikleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
1901010 GMS201  Gastronomide Etik ve Sürdürülebilirlik Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901011 GMS203  Gıda Mevzuatı Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901013 GMS205  Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri I Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 2 3 2 6
1901012 GMS207  Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9519049 TUF202  İngilizce İletişim Becerileri II Zorunlu Ders İngilizce Teorik 2 0 0 2 2 4
1901019 GMS202  Seminer Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 5
1901015 GMS204  Tahıl Ürünleri Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901017 GMS206  Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri II Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 2 3 2 6
1901018 GMS208  Yiyecek İçecek Hizmetleri Pazarlaması Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
1901016 GMS210  Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 5
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
5. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9519029 TUF301  Bilimsel Araştırma Yöntemleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
1901021 GMS301  Mutfak Uygulamaları I Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 2 3 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 8
9519042 TUF303  2. Yabancı Dil Fransızca I Seçmeli Ders Grup I Fransızca Teorik 2 0 0 2 2 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 4
9519027 TUF305  Gastronomi Rehberliği Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
9519004 TUF307  Genel Muhasebe Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
9519007 TUF309  Girişimcilik Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 4 0 0 4 4 6
9519028 TUF311  Toplumsal Sorumluluk Projesi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901027 GMS303  Mutfak Matematiği ve Terminolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901026 GMS307  Restoran İşletmeciliği Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901022 GMS309  Temel Pastacılık Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901023 GMS311  Türk Mutfak Kültürü ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901029 GMS313  Yemek, Kültür ve Toplum Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901024 GMS315  Yöresel Mutfaklar Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 18
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
6. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
1901033 GMS302  Mutfak Uygulamaları II Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 2 3 2 4
1901032 GMS304  Turizm ve Gastronomi Şehirleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 8
9519043 TUF302  2. Yabancı Dil Fransızca II Seçmeli Ders Grup III Fransızca Teorik 2 0 0 2 2 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup III AKTS Toplamı 4
1901034 GMS306  Diyet Mutfağı Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901041 GMS308  Gastronomi Okuryazarlığı Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901040 GMS310  Osmanlı Mutfağı Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901037 GMS312  Servis ve Protokol Kuralları Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901036 GMS314  Soğuk Mutfak Sanatı Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901038 GMS316  Temel Sanat ve Estetik Bilgisi Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901035 GMS318  Uluslararası Mutfak Uygulamaları - I Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901042 GMS320  Yemek Sosyolojisi Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901039 GMS322  Yemek Stilistliği Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup IV AKTS Toplamı 18
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
7. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9519010 TUF401  İş Hukuku Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
1901044 GMS401  Mutfak Uygulamaları III Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 1 0 2 3 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 8
9519044 TUF401  2. Yabancı Dil Fransızca III Seçmeli Ders Grup V Fransızca Teorik 2 0 0 2 2 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup V AKTS Toplamı 4
1901053 GMS403  Antik Mutfak Kültürü Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901052 GMS405  Baharat ve Kahve Kültürü Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901045 GMS407  Çiğ Beslenme Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901050 GMS409  Dünya Mutfaklarında Yeni Eğilimler Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901046 GMS411  Füzyon Mutfak Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901047 GMS413  Gastronomide Duyusal Analiz Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901049 GMS415  Kafe ve Bar İşletmeciliği Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
1901048 GMS417  Uluslararası Mutfak Uygulamaları - II Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teori+Uygulama 1 0 1 2 2 6
1901051 GMS419  Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satış Yönetimi Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 6
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup VI AKTS Toplamı 18
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
8. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9519038 TUF402  İşletmede Mesleki Eğitim (İME) Zorunlu Ders Türkçe İşletmede Mesleki Eğitim 5 0 35 40 20 24
9519009 TUF404  Mezuniyet Projesi Zorunlu Ders Türkçe Teorik 0 0 2 2 2 6
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, portfolyo, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %30 ile %70 arasında değişebilir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Fakültenin ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Mükemmel
85-89 BA 3.5 Pekiyi
80-84 BB 3 İyi
75-79 CB 2.5 Yeterli
65-74 CC 2 Geçer
58-64 DC 1.5 Koşullu
50-57 DD 1 Koşullu
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  N 0 Girmedi
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: |

AKTS Bölüm Koordinatörü: |