Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Radyo, Televizyon ve Sinema Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Radio,Television and Cinema
Web Adresi https://sbe.kocaeli.edu.tr/ E-posta
Telefon BelGeç. (Fax)
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Kitle İletişim Araçlarının toplumsal ve kültürel yönleriyle, iletişimin önemi, dönemsel gelişmeleri ve toplum yaşamına etkilerini incelemek ve bu konularda akademik çalışmalar yapacak araştırmacılar yetiştirmek. Amaç
(İngilizce)
To research the social and cultural aspects of mass media, the importance of communication, periodical developments and it's effects on social life, to train researchers as conduct academic studies on these topics.
Misyon Fakültemizdeki ve özelde Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde araştırma görevlilerinin yetişmesini sağlamak ve fakültemizin gelecekteki öğretim üyesi gereksinimini karşılamak; akademik donanımı zengin ve olaylara analitik yaklaşabilecek iletişimciler yetiştirmek. Misyon
(İngilizce)
To ensure the training of research assistants in our Faculty and especially in the Department of Radio, Television and Cinema and to meet the needs of our faculty in the future; To train communicators with rich academic equipment and analytical approach to events.
Vizyon Ülkemizin Radyo Televizyon ve Sinema alanında ihtiyaç duyduğu eleştirel bakış açısıyla düşünen, araştırmacı iletişim bilimi uzmanlarını yetiştiren uluslararası düzeyde de kendini ispatlayan öncü bir anabilim dalı olmak. Vizyon
(İngilizce)
To be a pioneering department that thinks with the critical perspective that our country needs in the field of Radio, Television and Cinema, and that proves itself at the international level, educating researcher communication science experts.
Kabul Koşulları - Lisans ya da yüksek lisans eğitimini İletişim Bilimleri veya Radyo, Televizyon ve Sinema (Radyo, Televizyon; Sinema; Radyo, Televizyon Sinema; Sinema ve Televizyon Yüksek Lisans Programları) alanında programında yapmış olmak. - Yüksek lisans derecesine sahip olmak. - ALES’den (SÖZEL) en az 55 almış olmak. - YDS’den en az 55 ya da YÖK’ün kabul ettiği yabancı dil sınavlarının birinden eşdeğer bir puan almak. - Yapılacak bilim sınavından en az 70 almak. Kabul Koşulları
(İngilizce)
- Having completed his undergraduate or graduate education in the field of Communication Sciences or Radio, Television and Cinema (Radio, Television; Cinema; Radio, Television Cinema; Cinema and Television Master Programs) - Having a master's degree - To have received at least 55 from ALES (SÖZEL) - To get a score of at least 55 from YDS or one of the foreign language exams accepted by YÖK. - To take at least 70 from the science exam.
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilen Genel Esaslar başlıklı Doktora Programı 15.Maddesi 2. Fıkrasında belirtilen bilgiler kapsamında bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS olmak üzere 8 ders (2 Zorunlu 6 Seçimlik), 2 Seminer, Yeterlik Sınavı, Tez Önerisi ve Tez Çalışması olmak üzere toplam 240 AKTS kredisinden oluşmuştur. Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
Within the scope of the information stated in the 2nd paragraph of Article 15 of the Doctoral Program titled General Principles as specified in the Postgraduate Education and Training Regulation, 8 courses (2 Compulsory 6 Elective), 2 Seminars, Proficiency Exam, Thesis Proposal and Thesis It consists of 240 ECTS credits in total.
Program Genel Profili Programın temel amacı, çağcıl teknolojik gelişmeler doğrultusunda toplumsal yaşamın her sahasında önemi ve etkisi arttığı kadar karmaşıklaşan radyo ve televizyon yayıncılığı ile sinema alanlarını toplum, insan ve iletişim bilimleri perspektiflerinden çok boyutlu biçimde irdeleyebilecek ve multidisipliner bir bakış açısı ile özgün incelemeler yapabilecek araştırmacılar yetiştirmektir. Program Genel Profili
(İngilizce)
The main purpose of the program is to train researchers who can examine cinema fields in a multi-dimensional way from the perspectives of society, human and communication sciences, and make original studies with a multidisciplinary perspective, with the importance and influence of social life increasing in every field of social life in line with contemporary technological developments.
Genel Bilgi Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı Doktora programı, sosyal ve beşeri bilimler alanındaki güncel eğilimlere paralel olarak disiplinler-arası bütüncül yaklaşım ile mikro-uzmanlaşma alanlarında derinleşmenin sentezlendiği araştırma odaklı bir program olarak tasarlanmıştır. Genel Bilgi
(İngilizce)
Radio, Television and Cinema Department Ph.D. program is designed as a research-oriented program in which the deepening of micro-specialization is synthesized with an integrated interdisciplinary approach in parallel with the current trends in social and humanities.
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Radyo, Televizyon ve Sinema Doktora Programını başarıyla tamamlayarak Doktor unvanı almaya hak kazanan öğrenciler, ulusal ve uluslararası Yüksek Öğretim kurumlarının akademik kadrolarında; ilgili kamu kuruluşları, araştırma enstitüleri ve merkezlerde yahut medya sektöründe, kitle iletişimiyle ilgili iş kollarında ve görsel-işitsel üretim yapan özel kuruluşlarda istihdam olanağı bulabileceklerdir. Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Students who have successfully completed the Radio, Television and Cinema Doctorate Program and have been awarded the title of Doctor, in the academic staff of national and international Higher Education institutions; will be able to find employment opportunities in relevant public institutions, research institutes and centers, or in the media sector, in mass media related business lines, and in private organizations engaged in audiovisual production.
Sonraki Eğitim Olanakları - Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
-
Mezuniyet Koşulları Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilen Genel Esaslar başlıklı Doktora Programı 15.Maddesi 2. Fıkrasında belirtilen bilgiler kapsamında bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS olmak üzere 8 ders (2 Zorunlu 6 Seçimlik), 2 Seminer, Yeterlik Sınavı, Tez Önerisi ve Tez Çalışması olmak üzere toplam 240 AKTS tamamlanmalıdır. Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)
Within the scope of the information stated in the 2nd paragraph of Article 15 of the Doctoral Program titled General Principles as specified in the Postgraduate Education and Training Regulation, 8 courses (2 Compulsory 6 Elective), 2 Seminars, Proficiency Exam, Thesis Proposal and Thesis A total of 240 ECTS must be completed.

Kazanılan Derece

Radyo, Televizyon ve Sinema Doktorası

Kazanılan Derece Seviyesi

Doktora derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Etik ilkelerine bağlı kalarak bilimsel bir çalışma tasarlayabilmek.
  • Filmlerde ve televizyonda toplumsal gerçekliğin yeniden kurgulanarak nasıl resmedildiğini açıklayabilmek.
  • Temel düzeyde sanat yönetmenliği ile ilgili bilgi ve becerilere sahip olabilmek için genel bir kavrayış kazandırmak.
  • Televizyonu bir kitle iletişim aracı olarak dünyadaki gelişmeler çerçevesinde ideolojik ve kültürel bağlamda değerlendirilebilmek.
  • Küreselleşmeyle birlikte kitle iletişim araçları tarafından üretilen kültürel ortamı ve ortaya çıkan kültürel ürünleri analiz edebilmek.
  • Politik iletişim alanının diğer disiplinlerle olan bağıntısını ve politik iletişim türlerinin irdeleyebilmek.
  • Sinema filmleri aracılığıyla bir kavramın felsefi bir analizini yapabilmek.
  • Medya ve iletişim teknolojilerinin toplumsal ve kültürel olanla ilişkilendirebilmek.
  • Medyaya ve medya eleştirilerine eleştirel bakışla yaklaşabilmek.
  • Radyo ve televizyon haberciliğini dijitalleşme süreçleri içinde ele alabilmek.

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                                         1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                                         2
3                                          
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                                         1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                                         2
3                                         3
4                                         4
5                                          
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                                         1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                                         2
3                                         3
4                                          
5                                          
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                                         1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                                          
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                                         1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                                         2
3                                         3
4                                          
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                                         1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                                         2
3                                         3
4                                          
5                                          
6                                          

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862002 EOD111  Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
6254001 RTS101  İletişim Araştırmaları ve Etik I Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
6254015 RTS116  Film Çalışmaları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6254016 RTS117  Görsel Medyada Toplumsal Cinsiyet Temsilleri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254003 RTS105  Güncel Televizyon Teorileri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254017 RTS119  Kavramlar ve Filmler Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254005 RTS109  Politik İletişim ve Görsel Medya Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254018 RTS121  Sinema ve Tarihsel Sosyoloji Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254006 RTS111  Sinema ve Televizyon Sosyolojisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254012 RTS113  Televizyon Üzerine Eleştirel İncelemeler Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 21
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862003 EOD105  Seminer II Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
6254007 RTS102  İletişim Araştırmaları ve Etik II Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 9
6254019 RTS118  Dijital Sanat Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254008 RTS104  İletişim ve Teknoloji Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254010 RTS108  Sanat, Sinema ve Felsefe Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6254014 RTS115  Sinema Sosyolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6254013 RTS114  Televizyon Üzerine Teoriler Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 21
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862005 EOD121  Doktora Yeterlilik Zorunlu Ders Türkçe Doktora Yeterlik 0 0 0 0 0 30
9862013 EOD124  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
9862014 EOD124  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 5 0 0 5 0 0
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862006 EOD122  Tez Önerisi Zorunlu Ders Türkçe Tez Önerisi 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
5. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD120  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
6. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD120  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
7. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD120  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
8. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD120  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

-

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Sedat ÖZEL | Sedat ÖZEL

AKTS Bölüm Koordinatörü: Prof. Dr. Sedat ÖZEL | Sedat ÖZEL