Kurumsal Genel Bilgiler | Kocaeli Üniversitesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması Kurumsal Genel Bilgiler

A. TÜRK ÖĞRENCİLER

A1. ÖN LİSANS ve LİSANS PROGRAMLARI

Diğer üniversitelerden gelen öğrencilerin önceki eğitimleri Yüksek Öğretim Kurulu’nun ilgili yönetmeliklerine göre ve İntibak Komisyonu’nun koordinasyonunda tanınır.

Türkiye’deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapılabilir. Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan kriterler ve yatay geçiş için gereken asgari koşullar, Kocaeli Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenir. Başvurularla ilgili ön değerlendirmeyi, senatonun belirlemiş olduğu ilkeler çerçevesinde, ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması, farklı puan türlerindeki programlara geçiş için merkezi yerleştirme puanı ve eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, Kocaeli Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisansüstü diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

İlgili komisyonlar öğrencinin daha önceki dönemlerde aldığı dersler ile yatay geçiş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, senatonun belirlediği esaslara göre öğrencinin hangi yarıyıla veya sınıfa intibak ettirileceğini tespit eder, varsa öğrencinin alması gereken ilave derslerden oluşan bir intibak programı ile muaf tutulması gereken dersleri belirler. Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.

Meslek yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapmaları amacı ile lisans programlarında kontenjan ayrılır. Meslek yüksekokulu mezunlarından örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak üzere başvurma şartlarını taşıyanlar için hangi lisans programlarının açılacağı, açılacak lisans programlarına meslek yüksekokullarının hangi programını bitirenlerin başvurabileceği, bu programların kontenjanları ve programlara yapılacak yerleştirmede kullanılacak puan türleri, dikey geçiş yapılacak üniversitelerin görüş ve önerileri de dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenir ve ilan edilir.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl, meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans mezunları ile o yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirenlerin hangi lisans programlarına dikey geçiş için başvurabileceklerini, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren bir kılavuz hazırlar. Adaylar sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir sınava alınırlar. Yerleştirmede, adayların sınavda elde ettikleri puanlar ile meslek yüksekokulu veya programlarında alınan akademik not ortalamaları göz önünde tutulur. Akademik not ortalamalarından elde edilecek Ağırlıklı Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır.

A2. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR

  1. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için;
    1. Başvuru tarihinde, genel not ortalamasının yüksek lisans için en az 3.00 doktora için en az 3.50 olması.
    2. Devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçiş yapacağı program arasında, program adının aynı olmasının yanı sıra, program yeterlilikleri, öğrenme kazanımları ve ders içerikleri açısından en az %70 oranında tutarlılık ve giriş koşulları bakımından uyum olması.
    3. Yatay geçiş başvurularının anabilim/anasanat dalı kurulunca önerilmesi ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanması gerekir.
  2. Anabilim/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen yatay geçiş kontenjanları, enstitü kurulunda kesinleştikten sonra ilan edilir.
  3. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci, devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıtlı olduğu derslerden başarı durumunu belirten transkript/not belgelerini dilekçesine ekleyerek, ilanda belirtilen tarihlerde ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur.
  4. Anabilim/anasanat dalı kurulunun görüş ve önerileri; enstitü yönetim kurulunda incelenerek, öğrencinin yatay geçiş talebinin uygun olup olmadığı, öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Bu Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulundan istenir.
  5. Tez aşamasında olan öğrenciler, yatay geçiş hakkından yararlanamaz.
  6. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş yapılamaz.

B. ERASMUS ÖĞRENCİLERİ

Giden/Gelen Öğrenciler

Erasmus Programı ile yurtdışına çıkacak bir öğrencinin öğrenim anlaşmasının taraflarca imzalanması ile öğrencinin yurt dışında aldığı derslerin, gerekleri yerine getirildiği takdirde, Kocaeli Üniversite’sinde tam olarak tanınacağı taahhüt edilmiş olur. Öğrencinin yurtışından dönmesini takiben “Erasmus Öğrencileri için Kredi Transferi ve Not Dönüştürme Çizelgesi” hazılanır. Bu belge öğrenci tarafından ve ilgili yetkili kişilerce onaylanır. Böylece öğrencinin yurt dışında aldığı derslerin üniversitemizce düzenlenen transkriptte orjinal isim, kredi, kod ve notları ile birlikte gösterilmesi sağlanmış olur. Öğrencinin kaldığı dersler ise öğrencinin AKTS kredisi bağlamında herhangi bir kazanç ya da kayba sebep olunmaması açısından Kocaeli Üniversitesi’ndeki orjinal isim, kod ve AKTS kredisi ile gösterilir. “Erasmus Öğrencileri için Kredi Transferi ve Not Dönüştürme Çizelgesi” hazırlanırken aşağıdaki liste kullanılır.

Hem gelen hem de giden Öğrencilere Erasmus dönemini tamamlamalarının ardından aldıkları dersleri orjinal isim, kredi, kod ve notları ile birlikte gösteren Transkript verilir. Gelen öğrenciler için öğrencilerin Öğrenci İşlerinden aldıkları transkriptlerde Kocaeli Üniversitesi’nde alınan dersler ECTS kredileri ve KOÜ yerel harf notları ile gösterilir. Bu transkripte dayanarak öğrenciye Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından KOÜ yerel harf notlarının AKTS notuna dönüştürüldüğü ek bir transcript sağlanır.

Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Düzeyi Erasmus Öğrencileri İçin Not Dönüşüm Tablosu

AKTS Notu Kocaeli Üniversitesi
Harf Notu
Katsayı Not Aralığı Derece
A AA 4,00 90-100 Başarılı
B BA 3,50 80-89 Başarılı
C BB 3,00 75-79 Başarılı
C CB 2,50 70-74 Başarılı
C CC 2,00 60-69 Başarılı
FX* DC 1,50 50-59 Koşullu
F* DD 1,00 40-49 Başarısız
F* FD 0,50 30-39 Başarısız
F* FF 0,00 0-29 Başarısız

* Bu notlar için Kocaeli Üniversitesi not dönüşümünde en yüksek harf notu ve sayısal not esas alınır.

FX Öğrencinin yarıyıl ortalamasına göre Kocaeli Üniversitesi'nde karşılığı "Koşullu Başarılı" olarak kabul edilir.

Kocaeli Üniversitesi Yüksek Lisans Düzeyi Erasmus Öğrencileri İçin Not Dönüşüm Tablosu

AKTS Notu Kocaeli Üniversitesi
Harf Notu
Katsayı Not Aralığı Derece
A AA 4,00 90-100 Mükemmel
B AA 4,00 90-100 Pekiyi
C BA 3,50 85-89 İyi
D BA 3,50 85-89 Başarılı
E BB 3,00 80-84 Yeterli
FX* CB 2,50 75-79 Başarısız
FX* CC 2,00 65-74 Başarısız
F* DC 1,50 58-64 Başarısız
F* DD 1,00 50-57 Başarısız
F* FD 0,50 40-49 Başarısız
F* FF 0,00 39 ve Altı Başarısız

* Bu notlar için Kocaeli Üniversitesi not dönüşümünde en yüksek harf notu ve sayısal not esas alınır.

FX Öğrencinin yarıyıl ortalamasına göre Kocaeli Üniversitesi'nde karşılığı "Koşullu Başarılı" olarak kabul edilir.

Kocaeli Üniversitesi Doktora Düzeyi Erasmus Öğrencileri İçin Not Dönüşüm Tablosu

AKTS Notu Kocaeli Üniversitesi
Harf Notu
Katsayı Not Aralığı Derece
A AA 4,00 90-100 Mükemmel
B AA 4,00 90-100 Pekiyi
C BA 3,50 85-89 İyi
D BA 3,50 85-89 Başarılı
E BB 3,00 80-84 Yeterli
FX* CB 2,50 75-79 Başarısız
F* CC 2,00 65-74 Başarısız
F* DC 1,50 58-64 Başarısız
F* DD 1,00 50-57 Başarısız
F* FD 0,50 40-49 Başarısız
F* FF 0,00 39 ve Altı Başarısız

* Bu notlar için Kocaeli Üniversitesi not dönüşümünde en yüksek harf notu ve sayısal not esas alınır.

FX Öğrencinin yarıyıl ortalamasına göre Kocaeli Üniversitesi'nde karşılığı "Koşullu Başarılı" olarak kabul edilir.

C.SERTİFİKAYA DAYANAN (INFORMAL) VE TECRÜBEYE DAYANAN (NONFORMAL) ÖĞRENMENİN TANINMASI

Bu konuda Türk Yükseköğretim Kurumları başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.