Bölüm/Program Adı | Su Ürünleri Programı | Bölüm/Program Ad (İngilizce) | Fisheries |
Web Adresi | https://fbe.kocaeli.edu.tr/ | E-posta | |
Telefon | BelGeç. (Fax) | ||
Adres | Öğrenim Şekli | Tam Zamanlı | |
Amaç | Su Ürünleri Lisansüstü programının amacı mezunlarına kamu ve özel sektörde, su ürünleri üretimi, işleme ve avlama teknolojisi alanında çalışmalarını sağlayacak bilgi ve beceriyi kazandırmaktır. | Amaç (İngilizce) | Graduate program of Fisheries primarily aims providing the knowledge and skills to students will work to the public and private sector institutions as specialist that wanted at subject s of aquaculture and seafood processing and fishing technology in the field of study. |
Misyon | Çağın ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi birikimine, beceriye ve etik değerlere sahip uzman personel yetiştirmek , - Ulusal ve uluslararası platformda tercih edilen, donanımlı bireyler yetiştirmek, - Mevcut kaynakları en etkili şekilde kullanarak topluma ve insanlığa hizmet edebilecek bilgi ve teknolojiler üretmek, bunları bilim dünyası ile paylaşmak, - Araştıran, sorgulayan, bilgi üreten ve disiplinler arası işbirliği sağlayan bir anabilim dalı olmak. | Misyon (İngilizce) | To train specialists which have ethical values and abilities to meet expectation of modern world, -To train specialist which will be preferred in national and international platform -To develop technologies that will use existing resources most effectively to serve mankind and to share them with scientific world -To be a science department which researches, questions, produce knowledge and work interdisciplinary |
Vizyon | Kapsamlı, nitelikli ve çağdaş eğitim,-öğretim ve araştırma süreci ile ülkemizde ve dünyada tanınan bir anabilim dalı olmak, - Üniversitemizin ve ülkemizin bilimsel gelişimine katkıda bulunacak araştırmalarda bulunmak, - Evrensel bilgi, beceri, bağımsız düşünme yeteneği ve etik değerlere sahip lisansüstü mezunlar yetiştirmek | Vizyon (İngilizce) | To become a department of science which will be known through our country and world with modern, qualified education and research processes, -To be in researches which will contribute to our university's and our country's scientific development -To graduate master students with universal knowledge and ability, ethical values, ability to think independent |
Kabul Koşulları | Bir yüksek lisans programına basvurabilmek için; adayların lisans diplomasına sahip olması gerekir. Adaylar, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında basvurdugu programın puan türünde en az 55 standart puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES sınavına esdeger sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören GRE ya da GMAT sınavlarından buna esdeger bir puan almıs olması gerekir. Yüksek Lisans programlarına, basvuru kosullarını saglayan adaylar arasından mülakat yapılarak güz ve bahar yarıyılları basında ögrenci alınabilir. | Kabul Koşulları (İngilizce) | So as to be admitted to the program, candidates should have a bachelor’s degree from faculties of related fields of study. The bachelor’s degrees granted from universities other than Turkey shall be approved by the Council of Higher Education. Applicants must get a minimum score of 55 from the related test parts of ALES (Examination for Academic Personnel and Postgraduate Education) or equivalent grade from GMAT or GRE exams, and a minimum score of 50 from UDS or KPDS (Governmental Foreign Language Proficiency Test of English) or an equivalent grade from TOEFL, IELTS, CEFLE, ZDF for English, French or German. Candidates, who meet the requirements mentioned above, are given an interview on the study field at the beginning of fall and spring semesters. Those who score the highest are admitted to the programme. |
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları | Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. İkinci yarıyıl sonunda derslerini ve seminer dersini tamamlayan ögrenci, tez çalısmasını tamamlaması halinde en erken üçüncü yarıyıl sonunda mezun olabilir. Tezli yüksek lisans programındaki bir ögrenci; tezini ilgili enstitünün tez yazım esaslarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. | Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları (İngilizce) | So as to be granted a degree, students should successfully complete the courses listed in the schedule and reach 120 ECTS credits in total and successfully complete a scientifically valid master’s thesis approved by an academic jury. |
Program Genel Profili | Programın hedefi konu ile ilgili su ürünleri mevzuatına hakim, yeni gelişmeleri takip eden ve hızlı değişime ayak uydurabilen, analitik düşünme ve sorun çözme yeteneğine sahip, içinde bulunduğumuz bilgi çağını şekillendirebilecek potansiyele sahip, mali, sosyal ve ekonomik konularda bilgi ve beceri kazanmış, meslek sınavları için gerekli temel bilgileri edinmiş, ortaya çıkan sorunları ve durumları yorumlayıp değerlendirebilecek gerekli bilgilere sahip bireyler yetiştirmektir. | Program Genel Profili (İngilizce) | The goal of the program relevant legislation seafood dominate the new developments and the subsequent rapid changes that can keep up with, analytical thinking and problem-solving ability has, we have the information age that may shape the potential financial, social and economic topics from the knowledge and skills gained, for professional examinations have the necessary basic information, emerging issues and situations that can interpret and evaluate information necessary to train individuals. |
Genel Bilgi | Su Ürünleri Anabilim Dalı 2015-2016 eğitim öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır | Genel Bilgi (İngilizce) | Fisheries Department has started its activities in the 2015-2016 academic year |
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları | Su Ürünleri Yüksek Lisans programı mezunlarına kamu ve özel şirketler tarafından finanse edilen çeşitli istihdam fırsatları vardır. Mezunlar devlet şirketleri, su ürünleri mühendislerinin istihdam edilebileceği yerlerde ve akademik bölümlerde personel olarak istihdam edilebilir. Su ürünleri Mühendislerinin çalışabileceği yerlerde Yüksek Lisans Derecesi sektörde önemli rol oynarlar. Su ürünleri, gıda, su, çevre, balıkçılık ve biyoteknoloji gibi su ürünleri sanayi bugünün Su Ürünleri Mühendisleri istihdam alanlarıdır. Su ürünleri mühendisi olarak su ürünleri üretim işletmelerinde ve su ürünleri avcılığında, balıkçı gemisi, gıda ve su, çevre, balıkçılık ve bioteknoloji alanları iş olanaklarını oluşturmaktadır. Su ürünleri Mühendisleri teknik veya idari personel olarak, balık kalite ve proses kontrolünde, üretimde, gıda güvenliğinde, araştırmalarda, ürün geliştirilmesinde, teknik destekte, pazarlamada ve satış alanında çalışabilirler. | Mezunlar İçin İstihdam Olanakları (İngilizce) | The graduates of the MSc programme in Fisheries Department have opportunities of employment in a variety of state and private funded companies. The main state companies where they can work are Fisheries and related Fisheries Departments of academic instutions as academic staff, and governmental bodies and enterprises as engineer. Fisheries Engineers holding MSc Degree play a key role in industries. The Fisheries Industries such as aquaculture, food and water, environment, fishing and biotechnology are the employment areas of today?s Fisheries Engineers. Fisheries Engineers can work in fish quality and process control, manufacturing, food safety, research, product design and development, technical assistance, and marketing and sales, as technical or managerial personnel |
Sonraki Eğitim Olanakları | Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Su Ürünleri Alanında alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecelerine başvuruda bulunabilir. | Sonraki Eğitim Olanakları (İngilizce) | Upon a successful completion of the programme, student may continue with doctoral study in the same or similar scientific areas, which may accept students from the Fisheries Department. |
Mezuniyet Koşulları | Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 120 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisansüstü ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak jüri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir. | Mezuniyet Koşulları (İngilizce) | Get degrees / program to complete the announced money for 120 ECTS credits from graduate courses in the curriculum and successful completion of this course is required. Course supervisor of instructor subsequent to completion of phase to be determined under the surveillance of a thesis on a topic to be delivered. In addition, the student's thesis is accepted, will be assigned to work orally in front of the jury will be asked to offer a successful way. |
Su Ürünleri Yüksek Lisansı
Yüksek lisans derecesi
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.
Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.
Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi | |||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||||||||
BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
1 | 1 | BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
1 | 1 | BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
4 | 4 | ||||||||||||||
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
4 |
2023/2024 Ders Listesi | |||||||||||
1. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9851246 | FBE520 | Uzmanlık Alan Dersi | Zorunlu Ders | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersi | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 |
9851071 | FBE511 | Yüksek Lisans Seminer | Zorunlu Ders | Türkçe | Seminer | 0 | 0 | 2 | 2 | 1 | 4 |
5175015 | SUR502 | Su Ürünleri Araştırmalarında İstatistiki Yöntemler | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 10 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 14 | ||||||||||
5175031 | SUR533 | Akuatik Toksikoloji | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175020 | SUR517 | Avrupa Birliği Balıkçılık Politikası | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175028 | SUR521 | Bakteriyel Balık Hastalıkları | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175041 | SUR522 | Balık Besleme ve Rasyon Hazırlama | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175022 | SUR527 | Deniz Ekolojisi | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175019 | SUR507 | Deniz Kirliliği | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175025 | SUR542 | Deniz ve Kıyı Yönetimi | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175023 | SUR555 | Sucul Sistem Yönetimi | Seçmeli Ders Grup I | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
En Az 16 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı | 16 | |||||||||
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
2. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9851251 | FBE501 | Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 6 |
9851246 | FBE520 | Uzmanlık Alan Dersi | Zorunlu Ders | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersi | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 |
5175002 | SUR511 | Su Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 14 | ||||||||||
5175054 | SUR552 | Balık Üretim Tesislerinin Projelendirilmesi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175007 | SUR508 | Duyusal Analiz Yöntemleri | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175016 | SUR504 | Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175049 | SUR549 | Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 10 |
5175043 | SUR534 | Plankton ve Canlı Yem Üretimi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175053 | SUR530 | Salmonid Balıklar Yetiştiriciliği | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175018 | SUR505 | Su Kalitesi Yönetimi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175006 | SUR506 | Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Isıl Olmayan İşlem Teknikleri | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175011 | SUR548 | Su Ürünleri Kaynakları ve Sürdürülebilir Yönetim | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175009 | SUR544 | Su Ürünleri Üretiminde Hijyen ve Sanitasyon | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
5175004 | SUR515 | Su Ürünlerinin İnsan Beslenmesindeki Yeri ve Önemi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 8 | 8 |
En Az 16 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı | 16 | |||||||||
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
3. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9851246 | FBE520 | Uzmanlık Alan Dersi | Zorunlu Ders | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersi | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 |
9851139 | FBE541 | Yüksek Lisans Tez | Zorunlu Ders | Türkçe | Tez | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 30 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
4. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9851246 | FBE520 | Uzmanlık Alan Dersi | Zorunlu Ders | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersi | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 |
9851139 | FBE541 | Yüksek Lisans Tez | Zorunlu Ders | Türkçe | Tez | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 30 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 |
Üniversite Ortak Dersi |
Fakülte Ortak Dersi |
Bölüm/Program Dersi |
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır.
Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.
Puan | Başarı Notu | Katsayı | Başarı Durumu |
---|---|---|---|
90-100 | AA | 4 | Başarılı |
85-89 | BA | 3.5 | Başarılı |
80-84 | BB | 3 | Başarılı |
75-79 | CB | 2.5 | Koşullu |
65-74 | CC | 2 | Başarısız |
58-64 | DC | 1.5 | Başarısız |
50-57 | DD | 1 | Başarısız |
40-49 | FD | 0.5 | Başarısız |
<= 39 | FF | 0 | Başarısız |
D | 0 | Devamsız | |
E | 0 | Eksik | |
G | 0 | Geçer | |
K | 0 | Kalır | |
N | 0 | Girmedi | |
S | 0 | Süren Çalışma |
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Hamdi AYDIN | Hamdi AYDIN
AKTS Bölüm Koordinatörü: Prof. Dr. Arzu MORKOYUNLU | Arzu MORKOYUNLU