Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Gıda Teknolojisi Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Food Technology
Web Adresi E-posta
Telefon BelGeç. (Fax)
Adres Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Gıda Teknolojisi programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. Amaç
(İngilizce)
Food Technology program aims to train up food technologists with the knowledge and skills for producing safe, high quality and well preserved food products with continuous improvement concept.
Misyon Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip, mesleki sorumluluklarının bilincinde nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmek. Misyon
(İngilizce)
To train up food technicians with the knowledge and skills to produce high quality food products, and adaptable to technology.
Vizyon Uygulama odaklı bir eğitim gerçekleştirerek, nitelikli eğitim ve öğretimi ilke edinerek yetiştirdiği gıda teknikerleri ve ürettiği bilgi ile örnek gösterilen bir program olmak. Vizyon
(İngilizce)
To be an exemplary programme with its graduates and knowledge by using an application-oriented education.
Kabul Koşulları Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite giriş sınavlarına girmiş ve yeterli puanı almış olmak. Kabul Koşulları
(İngilizce)
To get the required score from governmental university placement test.
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması, d) Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir. Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
The same as graduation requirements.
Program Genel Profili Programda yürütülen ön lisans derslerinde iki yıl süresince temel bilim dersleri yanında teknoloji dersleri verilmektedir. Zorunlu dersler yanında alan içi ve alan dışı seçmeli dersler bulunmaktadır. Programda hedeflenen bilgi ve becerilerin öğrencilere kazandırılabilmesi için sınıflarda verilen teorik dersler, uygulama ve laboratuar çalışmaları ile desteklenmektedir. Gıda Teknolojisi Programı, sürekli gelişim anlayışıyla gıdaların güvenli, yüksek kalitede üretilmesi ve muhafazasına yönelik bilgi ve beceriye sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program Genel Profili
(İngilizce)
In this program, technology courses are taught in addition to basic science courses during two years of education. There are technical and nontechnical electives in addition to mandatory courses. The lectures are supported by laboratory studies to reach the goals of the program. Food Technology Program aims to graduate food technicians that are capable of producing safe and high quality food products.
Genel Bilgi Gıda Teknolojisi Programı 1998-1999 eğitim öğretim yılında eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 1999-2000 eğitim öğretim yılında vermiştir. Eğitim süresi iki yıl olup eğitimini tamamlayan mezunlar “Gıda Teknikeri” unvanı almaktadır. Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi programı eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini 5 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi, 4 derslik, 1 Genel Kimya Laboratuvarı, 1 Gıda Laboratuvarı, 1 Gıda İşleme Tesisi, ve 1 Bilgisayar Laboratuvarı ile sürdürmektedir. Program kontenjanı birinci öğretimde 50 ve ikinci öğretimde 50 kişidir. Genel Bilgi
(İngilizce)
Food Technology Programme started its education program in 1998-1999 fall semester, and yielded its first graduates in 1999-2000. The education period is two years and the graduates get the title of "food technician". The programme continues its education with 5 professors and 1 instructor, 4 classrooms, 1 general chemistry laboratory, 1 food laboratory, 1 food processing plant, and a computer laboratory. The quota of the programme is 50 students for each education types (i.e. regular (morning) and evening).
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Gıda teknikerleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü birimlerinde, direk olarak bakanlığa bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Sağlık Bakanlığı ve Belediye Gıda Kontrol Şubelerinde ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mezunlar gıda sanayinin AR-GE, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat bölümlerinde gıda teknikeri olarak görev yapmaktadır. Özel gıda analiz laboratuvarlarında ve TÜBİTAK; Gıda Araştırma Enstitüleri gibi araştırma kurumlarının laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Food technicians can work at Directorate of Food Protection and Control vision of Ministry of Food, Agriculture and Livestock, and Food Kontrol vision of Ministry of Health, R & D, production, quality departments of food industry companies, food analysis laboratories or research and development facilities such as TÜBİTAK.
Sonraki Eğitim Olanakları Gıda Teknolojisi ön lisans programlarını bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Gıda Mühendisliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Kimya”, “Bitki Koruma” , ve “Tarımsal Biyoteknoloji” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
The graduates may continue their education with undergraduate programs (i.e. food engineering, nutrition, chemistry, and agricultural biotechnology departments) on condition that they are successful on the vertical transfer exam conducted by OSYM.
Mezuniyet Koşulları Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS kredisinin sağlanması b) 30 gün süreli staj yapılması c) Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması d) Genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)
To complete all the compulsory and elective courses offered in the Food Technology Programme, to fulfill 120 ECTS credits, and to complete the required studies (project, internship etc.)

Kazanılan Derece

Gıda Teknolojisi Ön Lisansı

Kazanılan Derece Seviyesi

Önlisans derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Gıda hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulayabilme
  • Gıda mikrobiyolojisi bilgilerini kullanabilme ve mikrobiyolojik analizleri yapabilme   
  • Gıdaların bileşenlerini inceleme ve değişimlerini kontrol edebilme
  • Gıda analizlerini ve kalite kontrolünü yapabilme 
  • Gıda işleme tekniklerini kullanarak çeşitli gıdaları üretebilme 
  • Gıdaları muhafaza edebilme ve satışa hazırlayabilme 
  • Gıda güvenliğini sağlayabilme

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6 7
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                             1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                              
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                             1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
                              2
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                             1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                             2
                              3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                             1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
2                             2
                              3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                             1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                             2
3                             3
4                             4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                             1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                             2
3                              
4                              

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9903363 YDB101  İngilizce I (UE) Zorunlu Ders İngilizce e_ders 2 0 0 2 2 2
9907106 ENF101  Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 3 0 0 3 3 3
9901012 TDB101  Türk Dili I (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9737018 OMP101  Genel Kimya Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
9737001 OMP103  Matematik Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 3
9405040 GTP101  Genel Mikrobiyoloji Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 1 0 3 2 4
9405010 GTP103  Gıda İşleme İlkeleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 5
9405003 GTP105  Gıda Laboratuvar Tekniği Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 1 0 3 2 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 27
9405029 GTP121  Dünya Mutfağı Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
3819007 GTP125  Tüketici Hakları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 3
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9903366 YDB102  İngilizce II (UE) Zorunlu Ders İngilizce e_ders 2 0 0 2 2 2
9912002 KYP102  Kariyer Planlama Zorunlu Ders Türkçe Kariyer Planlama 2 0 0 2 2 0
9901013 TDB102  Türk Dili II (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9405007 GTP102  Gıda Analizleri Zorunlu Ders Türkçe Teori+Laboratuvar 3 1 0 4 4 5
9405008 GTP104  Gıda Kimyası Zorunlu Ders Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
9405006 GTP106  Gıda Mikrobiyolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teori+Laboratuvar 3 1 0 4 4 4
9405011 GTP108  Gıda Sanayinde Hijyen ve Sanitasyon Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
9405005 GTP110  Gıdalarda Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
9405009 GTP112  Temel Hesaplama İlkeleri Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 26
  Üniversite Seçmeli I
4
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9405042 GTP200  Staj Zorunlu Ders (Yıllık Ders) Türkçe Staj 0 0 0 0 0 3
9905013 AIT201  Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9405018 GTP201  Et Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 2 0 1 3 3 3
9405015 GTP203  Gıdaların Ambalajlanması Zorunlu Ders Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
9405019 GTP205  Tahıl İşleme Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 2 0 1 3 3 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 15
3705066 GTP225  Fırıncılık Ürünleri ve Kalite Kontrolü Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
9405030 GTP207  Özel Gıdalar Teknolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
9405031 GTP209  Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 4
9405041 GTP223  Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi Seçmeli Ders Grup III Türkçe Teori+Laboratuvar 2 0 0 2 2 4
9405017 GTP211  Beslenme İlkeleri Seçmeli Ders Grup III Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
9405021 GTP213  Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Yönetim Sistemleri Seçmeli Ders Grup III Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
3819002 GTP221  Organik Kimya Seçmeli Ders Grup III Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup III AKTS Toplamı 4
9405032 GTP215  Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
9405016 GTP217  Gıda Mevzuatı Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
3705064 GTP219  Mesleki Teknik İngilizce Seçmeli Ders Grup IV Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup IV AKTS Toplamı 3
  Üniversite Seçmeli II
4
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9905014 AIT202  Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (UE) Zorunlu Ders Türkçe e_ders 2 0 0 2 2 2
9405012 GTP202  Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teori+Uygulama 3 0 1 4 4 6
9405013 GTP206  Yemeklik Yağ Teknolojisi Zorunlu Ders Türkçe Teori+Laboratuvar 2 1 0 3 3 4
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 12
3819010 GTP226  Dünya Kültürleri Seçmeli Ders Grup V Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
3819009 GTP224  İlk Yardım Seçmeli Ders Grup V Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
3819008 GTP228  Kentleşme ve Çevre Seçmeli Ders Grup V Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
3819003 GTP222  Yaşam Boyu Spor Seçmeli Ders Grup V Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup V AKTS Toplamı 3
3705062 GTP214  Enstrümental Analiz Yöntemleri Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
3819001 GTP210  Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 4
9405020 GTP208  Gıda Biyoteknolojisi Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teori+Uygulama 2 0 1 3 3 4
9405035 GTP216  Gıda Endüstrisi Makineleri Seçmeli Ders Grup VI Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 4
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup VI AKTS Toplamı 4
9737004 OMP204  Proje Seçmeli Ders Grup VII Türkçe Proje 0 0 2 2 2 3
9405037 GTP212  Projelendirme ve Ürün Geliştirme Seçmeli Ders Grup VII Türkçe Teorik 2 0 0 2 2 3
En Az 3 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup VII AKTS Toplamı 3
3819012 GTP230  İşletmede Mesleki Eğitim Seçmeli Ders Grup VIII Türkçe İşletmede Mesleki Eğitim 0 0 16 16 8 15
9405014 GTP204  Süt Teknolojisi Seçmeli Ders Grup VIII Türkçe Teori+Uygulama 3 0 1 4 4 5
En Az 5 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup VIII AKTS Toplamı 5
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Üniversite Seçmeli Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, portfolyo, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %30 ile %70 arasında değişebilir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Yüksekokulun ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Mükemmel
85-89 BA 3.5 Pekiyi
80-84 BB 3 İyi
75-79 CB 2.5 Yeterli
65-74 CC 2 Geçer
58-64 DC 1.5 Koşullu
50-57 DD 1 Koşullu
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  N 0 Girmedi
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER | Nil Pembe ÖZER

AKTS Bölüm Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE | Nur DEDE