Bölüm/Program Adı | Turizm İşletmeciliği Programı | Bölüm/Program Ad (İngilizce) | Tourism Management - Tourism Administration (Master) (With Thesis) |
Web Adresi | https://sbe.kocaeli.edu.tr/ | E-posta | |
Telefon | BelGeç. (Fax) | ||
Adres | Öğrenim Şekli | Tam Zamanlı | |
Amaç | Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Programı’nın temel amacı; ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen turizm faaliyetlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele almaktır. Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Programı, kamu veya özel sektörde turizmin çeşitli branşlarında nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. | Amaç (İngilizce) | The main objective of the Tourism Administration Master's Program is to take a scientific view of the tourism activities carried out in the national and international arena. This program aims to raise qualified personnel in various branches of tourism in the public or private sector. |
Misyon | Turizm kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için planlar yapabilme becerisine sahip olan; bilimsel ve teknik yeterliliği ile bilginin eleştirel analizini yapabilen; ulusal ve uluslararası pazarda turizm kaynaklarının sürdürülebilir gelişimi ve yönetimi ile ilgili yeni fikirler geliştirebilen; bilimsel araştırma tekniklerini anlayabilen ve uygulayabilen bir öğrenci profilinin oluşturulması. | Misyon (İngilizce) | Having the ability to make plans for the sustainable management of tourism resources; scientific and technical competence and critical analysis of knowledge; develop new ideas on the sustainable development and management of tourism resources in national and international markets; to create a student profile that can understand and apply scientific research techniques. |
Vizyon | Bilimsel bilgi ve yetkinliğe sahip uzman bir akademik kadro ile ulusal ve uluslararası ölçekte rekabetçi, disiplinler arası işbirliğine yatkın, eğitim ve araştırma kalitesiyle içinde bulunduğumuz yüzyılın gereksinimlerine uygun, dünya standartlarında yüksek lisans eğitimi eğitim veren bir program olmak. | Vizyon (İngilizce) | To be a program that provides graduate education education at world standards in accordance with the requirements of the century that we are in, with a qualified academic staff with scientific knowledge and competence, competent at national and international scale, prone to interdisciplinary cooperation and with the quality of education and research. |
Kabul Koşulları | Programa alınacak öğrencilerin seçimi, Kocaeli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen “Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” göz ününe alınarak yapılacaktır. Önerilen yüksek lisans programına ait özel koşullar ise şöyledir; Turizm İşletmeciliği yüksek lisans programına, öncelikli olarak turizm ve işletmecilik alanında en az 4 yıllık lisans eğitimi almış mezunlar kabul edilecektir. Aynı zamanda Alana ilgi duyan farklı disiplinlerden en az lisans mezunu olanlar da başvurabilecektir. | Kabul Koşulları (İngilizce) | The selection of the students to be prograduated shall be made by taking into account the "Principles Regarding Student Admission" specified in the Regulations on the Graduate Education of Kocaeli University. The special conditions for the proposed graduate program are as follows; Graduate students who have a minimum of 4 years undergraduate education in tourism and business administration will be accepted to the master program of tourism management. At the same time, those with at least undergraduate degrees from different disciplines who are interested in the field can apply. |
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları | Tezli yüksek lisans programı bir eğitim öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşulu ile seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tez çalışmasına bir proje çalışması da eklenebilir. Öğrenci, tezli yüksek lisans programında ilk iki yarıyılın her birinde en az 20 AKTS ders yükünü başardıktan sonra üçüncü yarıyılın başından itibaren tez çalışmasına kayıt yaptırabilir. | Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları (İngilizce) | This master program consists of at least 120 ECTS credits including at least eight courses including thesis seminar course and less thesis less than 60 ECTS credits. The seminar course and thesis work are evaluated as successful or unsuccessful. A project work can also be added to the proposal of the department of master's / master's and the decision of the institute's board of directors to study the thesis. The student can register for thesis study from the beginning of the third semester after successfully achieving the course load of at least 20 ECTS in each of the first two semesters in the thesis master's program. |
Program Genel Profili | Program Genel Profili (İngilizce) | ||
Genel Bilgi | Genel Bilgi (İngilizce) | Tourism | |
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları | Mezunlar İçin İstihdam Olanakları (İngilizce) | ||
Sonraki Eğitim Olanakları | Sonraki Eğitim Olanakları (İngilizce) | ||
Mezuniyet Koşulları | Tezli yüksek lisans programı bir eğitim öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşulu ile seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tez çalışmasına bir proje çalışması da eklenebilir. Öğrenci, tezli yüksek lisans programında ilk iki yarıyılın her birinde en az 20 AKTS ders yükünü başardıktan sonra üçüncü yarıyılın başından itibaren tez çalışmasına kayıt yaptırabilir. | Mezuniyet Koşulları (İngilizce) | This master program consists of at least 120 ECTS credits including at least eight courses including thesis seminar course and less thesis less than 60 ECTS credits. The seminar course and thesis work are evaluated as successful or unsuccessful. A project work can also be added to the proposal of the department of master's / master's and the decision of the institute's board of directors to study the thesis. The student can register for thesis study from the beginning of the third semester after successfully achieving the course load of at least 20 ECTS in each of the first two semesters in the thesis master's program. |
Master's degree in Tourism Management - Tourism Administration (Master) (With Thesis)
Second Cycle (Master's Degree)
Lateral transfer is possible for students of master's and doctorate programmes who have successfully completed at least one semester at another department of the same university and the same institute, or at a master's and doctorate programme of another equivalent institute of another higher education institute. According to the related bylaws, the courses that a lateral transfer student should take within the scope of 'Programme Adjustment' are determined by the committee of the relevant department. The determination of which and how many of the previously taken courses should be recognized within scope of the minimum course load, is suggested by the advisor and the committee of the relevant department,as well. "Full Recognition" is provided upon the approval of those courses by the board of chairs of relevant institute.
Kocaeli University guarantees in advance that all credits gained and courses received by an Erasmus student after the mobility abroad will be fully recognized and transferred into Kocaeli University system and upon arrival with the approval of the authorities and the student. While preparing the" Erasmus Credit Transfer and Grade Equivalency Table" the ECTS grades are transmitted to Kocaeli University grading system.
Turkish higher education institutions are in the start-up phase about the recognition of informal and non formal education. However; computer and foreign language skills that students improve on their own, are evaluated through exemption examinations by the university. Students who prove to be proficient in such exams are exempted from related course(s).
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi | |||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||||||||
BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
1 | 1 | BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | |||||||||||||||
4 | |||||||||||||||
BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
1 | 1 | BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
4 | |||||||||||||||
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
4 | |||||||||||||||
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||
2 | |||||||||||||||
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||
4 | 4 | ||||||||||||||
5 | |||||||||||||||
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||
3 | 3 |
2023/2024 Course List | |||||||||||
1. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9852004 | EOD501 | Seminar I | Compulsory Course | Turkish | Seminer | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
5285023 | TIY101 | Scientfic Research Methods | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285030 | TIY133 | Case Studies Analysis in Tourism | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 16 | ||||||||||
5285043 | TIY141 | Ethics in Science and Research | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285044 | TIY143 | Philosophy of Science | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285045 | TIY145 | Event Management | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285024 | TIY131 | Gastronomy Toursm | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285042 | TIY120 | Sustainable Tourism Practices | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285049 | TIY153 | Crisis Management in the Tourism Industry | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285025 | TIY121 | Management in Tourism Enterprises | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285026 | TIY111 | Financal Managementi in Tourism Enterprises | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285027 | TIY115 | Strategic Human Resource Management İn Tourism Enterprises | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285028 | TIY107 | Strategies Management in Tourism Enterprises | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285029 | TIY103 | Contemporary Approaches in Tourism Marketing | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285048 | TIY151 | Analysis of Tourism Market | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285046 | TIY147 | Tourism and Media | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285071 | TIY123 | Social Policy in Tourism | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285031 | TIY119 | Social Responsibility and Business Ethics in Tourism | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285061 | TIY149 | Sociological Studies in Tourism | Elective Course Group I | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
At least 14 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup I | 14 | |||||||||
Total ECTS for 1. Semester | 30 | ||||||||||
2. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9852005 | EOD128 | Seminar II | Compulsory Course | Turkish | Seminer | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
9852008 | EOD134 | Specialized Field Course | Compulsory Course | Turkish | Uzmanlık Alan Dersi | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 |
5285038 | TIY112 | Current Issues and Trends in Tourism | Compulsory Course | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 9 | ||||||||||
5285032 | TIY116 | Advanced Financial Statements Analysis | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285033 | TIY106 | Branding and Image Development for Cities | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285034 | TIY122 | Futuristic Approaches in Tourism Industry | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285037 | TIY126 | Tourism Policy and Strategies | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285039 | TIY104 | Marketing Research in Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285072 | TIY154 | Destination Development and Management | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285041 | TIY121 | Rural Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285050 | TIY140 | Qualitative Research Methods | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285070 | TIY152 | Contemporary Management Approaches in Tourism Management | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285035 | TIY108 | İntellectual Capital in Tourism Enterprises | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285036 | TIY110 | Quality Management in Tourism Enterprises | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285051 | TIY142 | Digitalization in Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285052 | TIY144 | Cultural Heritage in Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285053 | TIY146 | Postmodern Applications in Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285069 | TIY150 | Sectoral Analysis of Tourism | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285040 | TIY132 | International Gastronomy | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
5285054 | TIY148 | Applied Statistics | Elective Course Group II | Turkish | Teorik | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 7 |
At least 21 ECTS courses will be selected | Total ECTS credits for Seçmeli Ders Grup II | 21 | |||||||||
Total ECTS for 2. Semester | 30 | ||||||||||
3. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9852003 | EOD301 | Thesis | Compulsory Course | Turkish | Tez | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 30 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 30 | ||||||||||
Total ECTS for 3. Semester | 30 | ||||||||||
4. SEMESTER | |||||||||||
Catalog No |
Course Code |
Course Name | Compulsory/Elective | Course Language | T | L | U | Course Hour |
ECTS | ||
9852003 | EOD303 | Thesis | Compulsory Course | Turkish | Tez | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 30 |
Total ECTS credits for Compulsory Course | 30 | ||||||||||
Total ECTS for 4. Semester | 30 |
Common Course of University |
Common Course of Faculty |
Course of Program |
The equivalences and coefficients of letter grades out of 100 points is as follows.
Score | Letter Grade | Coefficient | Definition |
---|---|---|---|
90-100 | AA | 4 | Successful |
85-89 | BA | 3.5 | Successful |
80-84 | BB | 3 | Successful |
75-79 | CB | 2.5 | Conditional |
65-74 | CC | 2 | Unsuccessful |
58-64 | DC | 1.5 | Unsuccessful |
50-57 | DD | 1 | Unsuccessful |
40-49 | FD | 0.5 | Unsuccessful |
<= 39 | FF | 0 | Unsuccessful |
D | 0 | Inattendant | |
E | 0 | Incomplete | |
G | 0 | Pass | |
K | 0 | Fail | |
N | 0 | NonAttendee ( Exams And Other Evaluations ) | |
S | 0 | Ongoing Study |